Een groot aantal zonnecellen vormen samen een zonnepaneel. Die zonnecel wordt ook wel fotovoltaïsche cel genoemd (in het Engels PhotoVoltaic ofwel PV). Het wordt gemaakt van een laag van het materiaal silicium, waarbij aan de boven- en onderkant ook nog fosfor wordt toegevoegd zodat het een halfgeleider wordt. Rondom dit geheel komen twee transparante platen zodat een zonnepaneel ontstaat.
Zonnepanelen werken onder invloed van licht en hebben zonnecellen die meestal gemaakt zijn van
silicium. Silicium bestaat uit twee lagen en als er zonlicht op de panelen valt, stroomt daar elektriciteit doorheen. Hier vindt een zogenaamde fotovoltaïsche reactie plaats. De zonnepanelen zijn op elkaar aangesloten, en creëren zo een elektrisch circuit. De stroom loopt in dit circuit altijd dezelfde kant op, namelijk van plus naar min. De stroom wordt door een omvormer vervolgens omgezet van gelijkstroom (DC) in wisselstroom (AC), waarmee het geschikt is voor elektrische apparatuur.
Zonnepanelen werken onder invloed van licht en wekken dus ook nog steeds stroom op als het bewolkt weer is. Vanzelfsprekend is de opbrengst wel hoger met veel zonlicht.
Op bijna ieder dak kunnen zonnepanelen worden geïnstalleerd. Zonnepanelen zijn geschikt voor zowel platte als schuine daken. Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak moet rekening worden gehouden met de juiste hellingshoek en belasting van de wind. Meestal wordt extra ballast geplaatst voor de versteviging van de installatie. Deze ballast zorgt voor een extra belasting op het dak; indien er geen recent constructierapport van het pand/dak is, laat dan altijd een constructierapport maken. De verzekeringsmaatschappij stelt dit ook veelal als voorwaarde.
Gemiddeld wordt 10 jaar fabrieksgarantie gegeven op de werking van zonnepanelen, met een minimale opbrengstgarantie van 80% na 25 jaar. De omvormer is vaak eerder aan vervanging toe, gemiddeld na 15-17 jaar. Bij de meeste (wat grotere) installaties zijn de kosten van een omvormer echter relatief laag ten opzichte van de investering in gehele PV-installatie en ten opzichte van het rendement.
De meest voorkomende zonnepanelen zijn de monokristallijn en de polykristallijn panelen.
De monokristallijn panelen hebben een zwarte afwerking en veelal meer vermogen. De zonnecellen van een monokristallijn paneel bestaan uit één kristal. Doordat het productieproces van monokristallijn panelen langer en intensiever is en het paneel een hoger rendement oplevert, zijn ze wel duurder danpolykristallijn panelen. Bij het streven naar maximaal rendement, bij een beperkte ruimte op het dak ofwanneer het esthetische aspect een belangrijke rol speelt, dan is deze variant aan te raden.
In tegenstelling tot monokristallijn bestaan de zonnecellen van polykristallijn panelen uit meerdere
kristallen. Polykristallijn panelen worden uit dezelfde grondstof gemaakt als monokristallijn panelen,
maar het verschil zit in het stollingsproces. Waar kristallijne cellen bij poly gewoonweg stollen, worden deze kristallijne cellen bij monokristallijn panelen rechtgetrokken in dezelfde richting, waardoor alle cellen dezelfde richting op liggen. Polykristallijn panelen hebben meestal een wat lager vermogen en een(donker)blauwe afwerking. Omdat de polykristallijn panelen meestal een lagere prijs hebben, is de prijs/opbrengst verhouding hoger. Deze variant is dan aan te raden wanneer er voldoende ruimte op het dak beschikbaar is en het esthetische aspect minder belangrijk is.
Bij een traditionele string-omvormer worden 10 tot 24 panelen aan elkaar geschakeld (de string) en vervolgens worden de strings aan de omvormer(s) gekoppeld. Alle panelen hebben dan dezelfde stroomopbrengst. De zwakste schakel bepaalt de opbrengst; panelen met een lagere opbrengst door schaduw of vuil verminderen ook de prestaties van de andere panelen in dezelfde string. Dit leidt dus tot een lagere opbrengst. Bovendien moeten alle strings even groot zijn, wat betekent dat een dak niet altijd optimaal benut kan worden.
Bij micro-omvormers heeft ieder paneel zijn eigen kleine omvormer. Deze zijn allemaal direct aangesloten op de 230V wisselstroom. Dit systeem wordt soms toegepast bij installaties waar de panelen veel verschillende hellingshoeken en zon-oriëntaties hebben en ook bij systemen van slechts enkele panelen (string-omvormers werken immers pas vanaf een bepaald minimumaantal panelen). Het systeem heeft echter meer onderdelen en is daardoor wel storingsgevoeliger. De micro-omvormers worden bovendien blootgesteld aan zwaardere omstandigheden (hoge temperatuur vlak onder de panelen) en vervangen is lastiger.
Het meest voorkomende systeem kent een tussenvorm van beide; een omvormer in combinatie met power optimizers. Bij dit systeem is ieder paneel uitgerust met een optimizer (bij grotere installaties twee panelen per optimizer). De optimizer zet de gelijkstroom van het paneel om in een andere gelijkstroom waarna de omvormer die gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Belangrijk voordeel van dit systeem is dat er meer panelen op het dak gelegd kunnen worden en dat de panelen die bijvoorbeeld door schaduw of vuil (tijdelijk) minder presteren, de opbrengst van andere panelen niet negatief beïnvloeden. De totale stroomproductie van een PV-installatie kan hiermee tot wel 20-25% hoger zijn.
Het is belangrijk om zonnepanelen te onderhouden. Regelmatig reinigen verhoogt de levensduur en het rendement van de panelen. Zonder onderhoud vormt zicht een doffe laag op de panelen, waardoor de panelen minder zonlicht verwerken en dus ook minder stroom zullen produceren. Wij adviseren om de panelen te laten reinigen door een gespecialiseerd onderhoudsbedrijf. Een specialist heeft de juiste materialen en middelen. Bovendien neemt een specialist de benodigde veiligheidsvoorschriften in acht wanneer hij op het (gladde) dak aan het werk is. Indien het onderhoud zelf wordt gedaan, doe dit dan met lauw water en een zachte spons of borstel. Gebruik in geen geval een hogedrukspuit, reguliere
schoonmaakmiddelen en een harde spons of borstel. In dat geval zouden de panelen beschadigd kunnen
worden.
De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de zonligging en de hellingshoek van het dak, maar natuurlijk ook van het aantal zonuren. Met onze rekenmodellen is de opbrengst van zonnepanelen per locatie nauwkeurig te berekenen.
Het is natuurlijk van belang dat de werkelijke opbrengst van zonnepanelen telkens vergeleken wordt met de verwachte opbrengst. Daarom monitoren wij de PV-installaties van al onze klanten.
Salderen is alleen mogelijk voor kleinverbruikers (een aansluiting van maximaal 3x80 Ampère). De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overtollige zonnestroom, die terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet, ingehouden wordt op het energieverbruik. Het energiebedrijf streept de zonnestroom, die aan het net wordt geleverd, weg tegen de stroom die op een ander moment van het elektriciteitsnet wordt afgenomen. Hiermee wordt een besparing gerealiseerd op de leveringskosten van stroom, waaronder energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). De salderingsgrens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die is afgenomen van de energieleverancier en verschilt dus per situatie; indien meer stroom terug wordt geleverd aan het net dan dat wordt afgenomen voor het eigen gebruik, dan betaalt de leverancier een vergoeding voor dat verschil; dit wordt de terugleververgoeding genoemd.
Aansluitingen worden opgedeeld in kleinverbruik en grootverbruik. Dit wordt bepaald door de capaciteit van de aansluiting. De grens van klein- naar grootverbruik is een aansluitwaarde van 3x80 Ampère. De aansluitwaarde geeft aan hoeveel energie op elk moment maximaal kan worden afgenomen. Bij een aansluitwaarde van meer dan 3x80 Ampère is de aansluiting grootverbruik. In alle andere gevallen is de aansluiting kleinverbruik. De aansluitwaarde zegt overigens niets over het werkelijke verbruik. Het komt voor dat aansluitingen met een relatief laag jaarverbruik toch worden ingedeeld bij grootverbruik. Het maximale vermogen zal dan meestal slechts op korte momenten nodig zijn.
Om een vergoeding te kunnen krijgen voor de stroom die terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet,
is het noodzakelijk dat de meter dit kan registreren. Er zijn verschillende soorten energiemeters. Niet alle
meters zijn geschikt voor zonnepanelen.
Analoge meters worden ook wel draaischijfmeters of Ferraris meters genoemd. Er zijn draaischijfmeters met en zonder terugloopblokkering. Draaischijfmeters zonder terugloopblokkering zijn geschikt in combinatie met zonnepanelen; bij teruglevering draait de schijf de andere kant op. Zo wordt de terug te leveren stroom geregistreerd. Draaischijfmeters met terugloopblokkering zijn niet geschikt voor zonnepanelen; er kan wel stroom terug worden geleverd, maar niet worden gesaldeerd.
De digitale meter met terugleverregistratie is het meest geschikt. Deze meter registreert hoeveel aan het net wordt teruggeleverd en kan dus worden verrekend met afgenomen stroom.
Er bestaan ook digitale meters die geen teruggeleverde stroom kunnen registreren. Deze meters kunnen wel op afstand worden uitgelezen, maar niet registreren of en hoeveel energie terug wordt geleverd. Hierdoor kunt u ook bij deze meters niet salderen. Daarom zijn digitale meters zonder terugleverregistratie niet geschikt bij zonnepanelen.
De slimme meter kan op afstand worden uitgelezen en kan ook registreren hoeveel stroom terug wordt geleverd. Deze is dus geschikt voor zonnepanelen.
Met de SDE+ stimuleert het Ministerie van Economische zaken de ontwikkeling van een duurzame
energievoorziening in Nederland. Bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie (gaan)
produceren, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling SDE+. De overheid betaalt een bedrag per kWh opgewekte stroom uit. Dit bedrag is het verschil tussen de prijs van zonne-energie en de traditionele grijze energie. De subsidie wordt toegekend over een periode van 15 jaar. Uitbetaling van de subsidie is op basis van maandelijkse voorschotten en jaarlijks een eindafrekening.
Ondernemers en bedrijven kunnen de EIA-subsidie gebruiken bij de aanschaf van zonnepanelen. Onder bepaalde voorwaarden kan via de EIA 45% (met een maximum van € 750,00 per kW piekvermogen) van de investeringskosten worden afgetrokken van de fiscale winst; het gezamenlijk piekvermogen is minimaal 25 kW (± 80-90 panelen) en de aansluiting is maximaal 3x80 Ampère. De EIA-subsidie moet worden aangevraagd binnen 3 maanden na het geven van de opdracht.
Naast de EIA kunnen ondernemers en bedrijven ook gebruik maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA is, net als de EIA-subsidie, een fiscale regeling. Met deze regeling kunt u tot maximaal 28% van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw winst. Het bedrag van de KIA hangt af van het totaal geïnvesteerde bedrag in een boekjaar. Bij de aanschaf van zonnepanelen mag u KIA en EIA beide toepassen. Het rendement op de investering in zonnepanelen wordt daarmee nog aantrekkelijker. Zonnepanelen vallen alleen onder deze regeling als ze aangemerkt worden als bedrijfsvermogen en zakelijk worden gebruikt. In tegenstelling tot de EIA hoeft de KIA niet te worden aangevraagd of te worden gemeld. De boekhouder of accountant kan de kosten van de investering verwerken in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.
De afschrijvingstermijn van zonnepanelen bepaalt in hoeveel jaren een ondernemer de investering ten laste van de winst mag brengen. Hoe korter de afschrijvingstermijn is, des te hoger de jaarlijkse afschrijvingskosten die ten laste van de winst kunnen worden gebracht met als gevolg minder belasting betalen. Voor afschrijven op een bedrijfsmiddel geldt dat zoveel mogelijk aansluiting moet worden gezocht bij de economische levensduur. Gezien de garanties en de economische levensduur lijkt een afschrijvingstermijn van 15 jaar alleszins redelijk. Het advies is om dit te overleggen met de accountant of boekhouder.
Met Collectief Belang besparen dagelijks vele bedrijven, instellingen en organisaties op hun energierekening. Alle bedrijven – groot en klein – kunnen zich bij ons aansluiten. Als u wilt besparen op uw energierekening en duurzamer wilt omgaan met uw energiegebruik, dan heten wij u van harte welkom bij Collectief Belang.
© 2019 Collectief Belang B.V. privacy statement Cookiebeleid